Strona startowa Farmacja i ja 2009.01, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.11, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.03, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.09, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.02, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.05, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.10, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.04, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.06, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.07-08, Farmacja i ja |
Filizanka Smakow nr 5 9 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków[ Pobierz całość w formacie PDF ]Kostaryka – spotkanie miłośników kawy Kapsu łki i pady Yerbowy zawrót głowy Poczuj miętę! Od roku na rynku HURTOWNIA I BEZPOŚREDNI IMPORTER Z CHIN I HOLANDII W OFERCIE PONAD 4000 ARTYKUŁÓW DONICE I OSŁONKI OZDOBY ŚLUBNE KWIATY SZTUCZNE AKCESORIA FLORYSTYCZNE OZDOBY ŚWIĄTECZNE KOMPOZYCJE, STROIKI OKAZJONALNE ŚWIECE OWOCE I WARZYWA LAMPIONY FIGURKI CERAMICZNE www.kalina.wroclaw.pl TEL./FAX 071 78 134 78 0 603 967 301, 0 603 759 096 2 W tym numerze Konkurs strona 26 W 80 smakw dookoła wiata Kostaryka – spotkanie miłonikw kawy 2–7 Historia herbaty w Europie cz. I 8–11 Podr kakao przez europejskie pałace 12–13 Przewodnik smakw Palenie kawy cz. I 14–15 Czekolady smakowe 15 Despalada czy sin humo czyli yerbowy zawrt głowy 16–17 Poczuj mit! 18–19 Niezbdniki Kapsułki i pady 20–22 Przewodnik po zaparzaczkach do herbaty 24–26 Stł serwisem nakryty 27 Smaki dla duszy i ciała Filiankowe zapachy 28–29 Herbatka dla przyjaciela 32 Ciekawostki Fura fusw 30–31 Filianka Smakw ISSN 1899-4431 Wydawca: IRBIS Barbara Szwast, 50-158 Wrocław, ul. Piaskowa 15, tel./fax 71 372 33 00, e-mail: redakcja@lizankasmakow.pl .lnkmko.pl Redakcja: Barbara Szwast, Maria Rykaluk, Alicja Konury (grak), Weronika Halenka, Agnieszka Kkol, Łukasz Szatyłowicz. Wspłpraca: Alicja Klimczyk, Agnieszka Hajbura , Magdalena Piotrowicz, Julia Rogowska-Reguliska, Krzysztof Kaszewski. Skład: Redakcja. Korekta: Marcin Grabski. Druk: Drukarnia Hector, Długołka. Nakład 10 000 egz., bezpłatna dystrybucja w wybranych sklepach z kaw, herbat i pijalniach czekolady. Lista punktw dystrybucyjnych na stronie internetowej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialnoci za tre zamieszczonych reklam i artykułw rmowych. Niezamwionych materiałw redakcja nie zwraca. Filianka Smakw 1 W 80 smakw dookoła wiata ostaryka spotkanie mionikw kawy SanJos,stolicaKostaryki,byłacelemspotkaniadwudziestuczłonkwSpecialityCo E eeAssociation Europe (SCAE), zawodowo zwizanych ze wiatem kawy, reprezentujcych dwanacie krajw, wtymKoreiChiny.Całnaszgrupłczyłojednowielkapasjaizainteresowaniewszystkim, co jest zwizane z kaw. Gospodarzami naszego pobytu na Kostaryce byli przedstawiciele ICAFE, The Speciality Co E ee Assotiation of Costa Rica oraz Sintercafe. P okonanie trasy z Łodzi przez Londyn i Madryt do San Jos (ponad 14 tysicy kilometrw) zajło mi trzydzieci godzin. Po przybyciu na miejsce pierwszy widok z okna zapiera dech w piersiach. W oddali pikne pasmo gr wulkanicznych z zachmurzonymi wierzchołkami i owietlone porannym słocem zielone zbocza plantacje kawy. Kostaryka ma osiem regionw uprawy kawy. Nasz podr po nich rozpoczlimy od West Valley. Copeatenas to doskonale zorganizowany zakład przetwrstwa kawy, skupiajcy1,2tysicaplantatorw,ktrychredniawielkoplantacjiwynosi 4hektary.Przytakimrozdrobieniuduołatwiejmonaosignbardzowysok jako zbiorw.Kawa jest uprawiana nawysokoci 10001200 metrw nad Republika ostaryki DoKostarykiprzybywajgłwnieturyci.Poprzylocieczeka ich bardzo szczegłowa odprawa, dokładne i powolne przegldanie paszportw, rczne sprawdzanie zawartoci bagau. W pobliu celnicy z psami gotowymi do poszuki- wania narkotykw. Troch inny standard lotniska w po- rwnaniu z lotniskami europejskimi. Bardzo duo ludzi na małej powierzchni. Pojawiaj si take turyci z deskami sur F ngowymi, wikszo to Amerykanie i Kanadyjczycy. poziomemmorza.Naprzykładzie jednej z tych plantacji mielimy okazj zobaczy cały proces rozwoju kawy jako roliny od siedmiomiesicznych sadzonek a do dorodnych kilkunastolet- nich drzewek.Plantacjabyłapo- dzielona na wiele sektorw, wszystkie zacienione palmami rosncymi na zboczach gr. Tam po raz pierwszy moglimy poczu tropikalny upał, szczeglnie w go- dzinach 13 00 15 00 , kiedy temperatura osigała 3540 stopni Celsjusza w ostrym słocu. Na pocztku zdziwiło nas, e w całym zakładzie Copeatenas właciwie nic si nie działo. Dopiero po południu zaczli zjeda samochodami plantatorzy zeswoimizbiorami.Wcigudniapracujzbieraczena plantacjach, a ze wzgldu na trudnoci w dostawach energii elektrycznej w całej Kostaryce praca w zakła- dachodbywasiwgodzinachwieczornychi nocnych. Wszyscyprzestrzegajzasady,ewieozerwaneowoce musztra F dodalszejobrbkiwcigu24godzin. NastpniepojechalimydozakładuCoopalmares, ktryskupiaokoło1250plantatorw.Jestonuwaany zajedenzdwchnajnowoczeniejszychzakładwna Kostaryce, reprezentujcy najwyszy wiatowy stan- dard w produkcji kawy, bardzo mocno zorientowany na jako. Coopalmares ma opini bardzo dobrego płatnika dla plantatorw. Zakłady stowarzyszone wICAFEgwarantuj,e9obrotuwracadoplantatorw w formie inwestycji w edukacj, szkolenia, pomoc dzieciom i popraw warunkw ycia. Coopalmares zakupiło doskonale wyposaony gabinet denty- stycznyzainstalowanywwielkiejmobilnejprzyczepie. o poudniu zaczli zjeda samochodami plantatorzy ze swoimi zbiorami utor z -miesicznymi sadzonkami kawy Yelow atui Oglne zasady uprawy Prezydent ICAFE, Guido Vargas, przedstawił nam zasady, jakie rzdz upraw i eksportem kawy na Kostaryce. Pod tymwzgldemkrajtenjestewenementemwskalicałegowiatazajmujcegosiprodukcjkawy.Rzdwprowadził wiele przepisw, ktre chroni t gał gospodarki i pozwalaj utrzyma jako produkowanej kawy. Od 1999 roku obowizuje zakaz produkcji robusty. Prawo reguluje rwnie zasady uprawy i produkcji zgodnie z najwyszymi standardamizwizanymi z ochronrodowiska.Czludnoci zamieszkujcejKostaryk, ktrazaj- muj si upraw kawy (5 mieszkacw), jest chroniona prawem pracy, ktre ustala minimalny poziom płacy. Na mocy specjalnej ustawy plantatorzy maj zagwarantowan cen za swoje zbiory na poziomie 85 ceny midzy- narodowej.Niedopuszczasiadnychnieprawidłowociprzyzatrudnieniu.Obowizujezakazzatrudnianiadzieci. 50tysicy producentw oraz 118zakładw przerobu kawygeneruje 6PKB. Najbardziejpopularnymiodmianami uprawianejkawysCaturraiCatui(85całejprodukcji).NaKostarycekawajestzbieranatylkorcznie.Zbieraczami s głwnie Indianie. Grzysty teren wymaga bardzo dobrej kondycji i sprawnoci, aby swobodnie si porusza. Pracujc przy zbiorach, moglimy si przekona na własnej skrze, jaka to trudna i mczca praca. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||