Strona startowa
Farmacja i ja 2009.01, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.11, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.03, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.09, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.02, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.05, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.10, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.04, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.06, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.07-08, Farmacja i ja
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bydgoszczanin.xlx.pl

  • Filizanka Smakow nr 5 9 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Kostaryka – spotkanie miłośników kawy
    Kapsu
    łki
    i pady
    Yerbowy zawrót głowy
    Poczuj miętę!
    Od roku na
    rynku
     HURTOWNIA I BEZPOŚREDNI IMPORTER
    Z CHIN I HOLANDII
    W OFERCIE PONAD 4000 ARTYKUŁÓW
    DONICE I OSŁONKI
    OZDOBY ŚLUBNE
    KWIATY SZTUCZNE
    AKCESORIA FLORYSTYCZNE
    OZDOBY ŚWIĄTECZNE
    KOMPOZYCJE, STROIKI OKAZJONALNE
    ŚWIECE
    OWOCE I WARZYWA
    LAMPIONY
    FIGURKI CERAMICZNE
    www.kalina.wroclaw.pl
    TEL./FAX 071 78 134 78
    0 603 967 301, 0 603 759 096
    2
    W tym numerze
    Konkurs
    strona 26
    W 80 smakw dookoła wiata
    Kostaryka – spotkanie miłonikw kawy
    2–7
    Historia herbaty w Europie cz. I 8–11
    Podr kakao przez europejskie pałace
    12–13
    Przewodnik smakw
    Palenie kawy cz. I
    14–15
    Czekolady smakowe 15
    Despalada
    czy
    sin humo
    czyli yerbowy zawrt głowy
    16–17
    Poczuj mit! 18–19
    Niezbdniki
    Kapsułki i pady 20–22
    Przewodnik po zaparzaczkach do herbaty
    24–26
    Stł serwisem nakryty 27
    Smaki dla duszy i ciała
    Filiankowe zapachy
    28–29
    Herbatka dla przyjaciela 32
    Ciekawostki
    Fura fusw 30–31
    Filianka Smakw ISSN 1899-4431
    Wydawca: IRBIS Barbara Szwast, 50-158 Wrocław, ul. Piaskowa 15, tel./fax 71 372 33 00, e-mail: redakcja@lizankasmakow.pl
    .lnkmko.pl
    Redakcja: Barbara Szwast, Maria Rykaluk, Alicja Konury (grak), Weronika Halenka, Agnieszka Kkol, Łukasz Szatyłowicz.
    Wspłpraca: Alicja Klimczyk, Agnieszka Hajbura
    ,
    Magdalena Piotrowicz, Julia Rogowska-Reguliska, Krzysztof Kaszewski.
    Skład: Redakcja. Korekta: Marcin Grabski.
    Druk: Drukarnia Hector, Długołka.
    Nakład 10 000 egz., bezpłatna dystrybucja w wybranych sklepach z kaw, herbat i pijalniach czekolady.
    Lista punktw dystrybucyjnych na stronie internetowej.
    Redakcja nie ponosi odpowiedzialnoci za tre zamieszczonych reklam i artykułw rmowych.
    Niezamwionych materiałw redakcja nie zwraca.
    Filianka Smakw
    1
    W 80 smakw dookoła wiata
    ostaryka spotkanie
    mionikw
    kawy
    SanJos,stolicaKostaryki,byłacelemspotkaniadwudziestuczłonkwSpecialityCo
    E
    eeAssociation
    Europe (SCAE), zawodowo zwizanych ze wiatem kawy, reprezentujcych dwanacie krajw,
    wtymKoreiChiny.Całnaszgrupłczyłojednowielkapasjaizainteresowaniewszystkim,
    co jest zwizane z kaw. Gospodarzami naszego pobytu na Kostaryce byli przedstawiciele
    ICAFE, The Speciality Co
    E
    ee Assotiation of Costa Rica oraz Sintercafe.
    P
    okonanie trasy z Łodzi przez Londyn i Madryt do San Jos (ponad 14
    tysicy kilometrw) zajło mi trzydzieci godzin. Po przybyciu na
    miejsce pierwszy widok z okna zapiera dech w piersiach. W oddali pikne
    pasmo gr wulkanicznych z zachmurzonymi wierzchołkami i owietlone
    porannym słocem zielone zbocza plantacje kawy.
    Kostaryka ma osiem regionw uprawy kawy. Nasz podr po nich
    rozpoczlimy od West Valley.
    Copeatenas to doskonale zorganizowany zakład przetwrstwa kawy,
    skupiajcy1,2tysicaplantatorw,ktrychredniawielkoplantacjiwynosi
    4hektary.Przytakimrozdrobieniuduołatwiejmonaosignbardzowysok
    jako zbiorw.Kawa jest uprawiana nawysokoci 10001200 metrw nad
    Republika ostaryki
    DoKostarykiprzybywajgłwnieturyci.Poprzylocieczeka
    ich bardzo szczegłowa odprawa, dokładne i powolne
    przegldanie paszportw, rczne sprawdzanie zawartoci
    bagau. W pobliu celnicy z psami gotowymi do poszuki-
    wania narkotykw. Troch inny standard lotniska w po-
    rwnaniu z lotniskami europejskimi. Bardzo duo ludzi na
    małej powierzchni. Pojawiaj si take turyci z deskami
    sur
    F
    ngowymi, wikszo to Amerykanie i Kanadyjczycy.
    poziomemmorza.Naprzykładzie
    jednej z tych plantacji mielimy
    okazj zobaczy cały proces
    rozwoju kawy jako roliny od
    siedmiomiesicznych sadzonek
    a do dorodnych kilkunastolet-
    nich drzewek.Plantacjabyłapo-
    dzielona na wiele sektorw,
    wszystkie zacienione palmami
    rosncymi na zboczach gr. Tam po raz pierwszy
    moglimy poczu tropikalny upał, szczeglnie w go-
    dzinach 13
    00
    15
    00
    , kiedy temperatura osigała
    3540 stopni Celsjusza w ostrym słocu.
    Na pocztku zdziwiło nas, e w całym zakładzie
    Copeatenas właciwie nic si nie działo. Dopiero po
    południu zaczli zjeda samochodami plantatorzy
    zeswoimizbiorami.Wcigudniapracujzbieraczena
    plantacjach, a ze wzgldu na trudnoci w dostawach
    energii elektrycznej w całej Kostaryce praca w zakła-
    dachodbywasiwgodzinachwieczornychi nocnych.
    Wszyscyprzestrzegajzasady,ewieozerwaneowoce
    musztra
    F
    dodalszejobrbkiwcigu24godzin.
    NastpniepojechalimydozakładuCoopalmares,
    ktryskupiaokoło1250plantatorw.Jestonuwaany
    zajedenzdwchnajnowoczeniejszychzakładwna
    Kostaryce, reprezentujcy najwyszy wiatowy stan-
    dard w produkcji kawy, bardzo mocno zorientowany
    na jako. Coopalmares ma opini bardzo dobrego
    płatnika dla plantatorw. Zakłady stowarzyszone
    wICAFEgwarantuj,e9obrotuwracadoplantatorw
    w formie inwestycji w edukacj, szkolenia, pomoc
    dzieciom i popraw warunkw ycia. Coopalmares
    zakupiło doskonale wyposaony gabinet denty-
    stycznyzainstalowanywwielkiejmobilnejprzyczepie.
    o poudniu zaczli zjeda samochodami
    plantatorzy ze swoimi zbiorami
    utor z -miesicznymi sadzonkami kawy Yelow atui
    Oglne zasady uprawy
    Prezydent ICAFE, Guido Vargas, przedstawił nam zasady, jakie rzdz upraw i eksportem kawy na Kostaryce. Pod
    tymwzgldemkrajtenjestewenementemwskalicałegowiatazajmujcegosiprodukcjkawy.Rzdwprowadził
    wiele przepisw, ktre chroni t gał gospodarki i pozwalaj utrzyma jako produkowanej kawy.
    Od 1999 roku obowizuje zakaz produkcji robusty. Prawo reguluje rwnie zasady uprawy i produkcji zgodnie
    z najwyszymi standardamizwizanymi z ochronrodowiska.Czludnoci zamieszkujcejKostaryk, ktrazaj-
    muj si upraw kawy (5 mieszkacw), jest chroniona prawem pracy, ktre ustala minimalny poziom płacy. Na
    mocy specjalnej ustawy plantatorzy maj zagwarantowan cen za swoje zbiory na poziomie 85 ceny midzy-
    narodowej.Niedopuszczasiadnychnieprawidłowociprzyzatrudnieniu.Obowizujezakazzatrudnianiadzieci.
    50tysicy producentw oraz 118zakładw przerobu kawygeneruje 6PKB. Najbardziejpopularnymiodmianami
    uprawianejkawysCaturraiCatui(85całejprodukcji).NaKostarycekawajestzbieranatylkorcznie.Zbieraczami
    s głwnie Indianie. Grzysty teren wymaga bardzo dobrej kondycji i sprawnoci, aby swobodnie si porusza.
    Pracujc przy zbiorach, moglimy si przekona na własnej skrze, jaka to trudna i mczca praca.
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rafalstec.xlx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl.