Strona startowa
Full Metal Panic Fumoffu 10.DVD(H264.AAC)[KAA][EE4CE7AE], Anime, Full Metal Panic!, Full Metal Panic! Fumoffu, Napisy PL
Full Metal Panic TSR 10.DVD(H264.AC3 5.1)[KAA][69203B88], full metal panic, Full Metal Panic! The Second Raid
Farmacja i ja 2009.01, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.11, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.03, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.09, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.02, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.05, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.04, Farmacja i ja
Farmacja i ja 2009.06, Farmacja i ja
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • okiemkrytyka.xlx.pl

  • Filizanka Smakow nr 6 10 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Palenie kawy
    Słodka manufaktura
    Zaparzacze do herbaty
    Herbata z żyrafą i słoniem
    Czajniki z Yixing
    Wanilia
     poudniowomerykskich plntcjch kwy npiszemy
    w kolejnych numerch lnk mk
    djcia oepo olombia
    tymnumerze
    Miejscamagiczne
    PikantnemiasteczkoEspelette
    2–3
    80smakwdookoławiata
    Herbatazyrafisłoniem.PlantacjewAfryce
    4–7
    Podrkakaoprzezeuropejskiepałace(czII)8–9
    HistoriaherbatywEuropie–herbaciarnie
    10–12
    Przewodniksmakw
    anilia14–16
    Słodkamanufaktura18–20
    Paleniekawy(czII)21–24
    Zaparzanieyerby24–25
    Niezbdniki
    Zaparzaczedoherbaty
    26–27
    CzajnikizYixing28
    250latmiłocidopiknanastole29
    Smakidladuszyiciała
    Filmowakawa30–31
    Ciekawostki
    RandkazeStrzelcem32
    cztadlaoczu32
    KONKURS dla czytelników
    jakiego kraju wywodzi si sztuka
    tworzenia herbat artystycznych?
    a ndie b hiny c enia
    Odpowied, wraz z imieniem i nazwiskiem, prosimy
    wysa mailem na adres:
    konkurs@filizankasmakow.pl
    do 30 Padziernika 2009 roku.
    ozlosujemy
    10 bombonier
    z herbatami artystycznymi
    www.herbatyartystyczne.com
    Szczegłykonkursunastroniewww.lizankasmakow.pl
    FiliankaSmakwISSN1899-4431
    ydawca:IRBISBarbaraSzwast,50-158rocław,ul.Piaskowa15,tel./fax713723300,e-mail:redakcja@lizankasmakow.pl
    .lnkmko.pl
    Redakcja:BarbaraSzwast,MariaRykaluk,AlicjaKonury(grak),eronikaHalenka,AgnieszkaKkol,ŁukaszSzatyłowicz.
    spłpraca:AlicjaKlimczyk,AgnieszkaHajbura
    ,
    JuliaRogowska-Reguliska,KrzysztofKaszewski.
    Skład:Redakcja. Okładka:AlicjaKonury. Korekta:MarcinGrabski.
    Druk:DrukarniaHector,Długołka.Nakład10000egz.,bezpłatnadystrybucjawwybranychsklepachzkaw,herbatipijalniachczekolady.
    Listapunktwdystrybucyjnychnastronieinternetowej.
    Redakcjanieponosiodpowiedzialnocizatrezamieszczonychreklamiartykułwrmowych.Niezamwionychmateriałwredakcjaniezwraca.
    FiliankaSmakw
    1
    Miejsca magiczne
    ikantne miasteczko
    spelette
    odobno wystarczy raz zobaczy spelette,
    eby na zawsze ju je zapamita. iae
    domy budowane z kamienia, z kolorowymi,
    gwnie czerwonymi, drewnianymi okienni-
    cami i belkami konstrukcyjnymi s tam
    niezwykle przyozdobione. a wielu z nich
    mona bowiem podziwia zwisajce girlandy
    suszcych si czerwonych papryczek.
    irlndy suszcych si ppryk
    Niektre papryczki s ju ciemnoczerwone, po-
    marszczone od soca i wiatru, inne byszcz wie
    soczyst czerwieni. Nic zatem dziwnego, e w niemal
    kadym miejscowym sklepie mona kupi rne pro-
    dukty z papryk sery, kontury, pasty oraz wyroby
    czekoladowe.
    Czekoladowe mufinki z
    chilli
    kadniki suche
    kadniki mokre
    1 i 3/4 szklanki mki
    125 g roztopionej margaryny lub masa
    szklanki cukru
    1 szklanka keru, zsiadego mleka lub malanki
    2 czubate yki kakao
    1 jajko
    2 paskie yeczki sody oczyszczonej
    yeczki proszku do pieczenia
    2 spore szczypty chilli
    125 g dobrej gorzkiej czekolady
    misce mieszamy suche skadniki. Osobno czymy roztrzepane jajko z kerem
    i ostudzonym, roztopionym tuszczem. ao wlewamy do miski z suchymi
    skadnikami i szybko mieszamy yk. Na kocu dodajemy pokrojon
    w niewielkie kawaki czekolad.
    Mas nakadamy do foremek munkowych (jeeli nie uywamy papierowych
    papilotek, to foremki naley wysmarowa margaryn).
    stawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni i pieczemy okoo 20 minut.
    dj
    cie gnieszk kol
    eronika alenka
    2
    djcia Alicja limczyk, Barbara zwast
    Wok uroczego, malowniczo pooonego
    miasteczka Espelette w raju Baskw (
    Pays Basque
    )
    w Akwitanii, w poudniowo-zachodniej Francji, upra-
    wia si od wiekw odmian papryki, ktra swoj
    popularno zyskaa jako Piment dEspelette.
    Sprowadzona w XV wieku z Nowego wiata
    maa, wyduona papryka chilli szybko zadomowia si
    na francuskim przedgrzu Pirenejw. Pocztkowo
    bya uywana jako lek, ale niebawem odkryto, e
    wietnie si nadaje do konserwowania misa i przy-
    prawiania potraw. W duej mierze zastpia bardzo
    drogi w tym czasie czarny pieprz. Od wiekw stanowi
    nieodzowny element regionalnej kuchni baskijskiej.
    DzinazwaPimentdEspelettejestchronionaprawnie
    jako dobro narodowe, podobnie jak szampan. Do
    uywania tej nazwy ma prawo dziesi wsi z okolicy.
    W ostatni weekend padziernika w Espelette
    odbywa si coroczny festiwal papryki, na ktry
    zjedaj tysice turystw. W roli gwnej wystpuje
    oczywicie papryka, a staym elementem festiwalu s
    korowody mieszkacw, konkursy kulinarne i ostra
    konkurencja rnych potraw regionalnej kuchni.
    Barbara zwast
    zekoldy z rnymi przyprwmi
    klep z sermi
    zekoldki z ppryk firmy ntton
    polecne s przez producent do
    serwowni z szmpnem
    utork w ntton hocoltier
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rafalstec.xlx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl.