![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Strona startowa Full Metal Panic Fumoffu 10.DVD(H264.AAC)[KAA][EE4CE7AE], Anime, Full Metal Panic!, Full Metal Panic! Fumoffu, Napisy PL Full Metal Panic TSR 10.DVD(H264.AC3 5.1)[KAA][69203B88], full metal panic, Full Metal Panic! The Second Raid Farmacja i ja 2009.01, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.11, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.03, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.09, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.02, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.05, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.04, Farmacja i ja Farmacja i ja 2009.06, Farmacja i ja |
Filizanka Smakow nr 6 10 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków[ Pobierz całość w formacie PDF ]Palenie kawy Słodka manufaktura Zaparzacze do herbaty Herbata z żyrafą i słoniem Czajniki z Yixing Wanilia poudniowomerykskich plntcjch kwy npiszemy w kolejnych numerch lnk mk djcia oepo olombia tymnumerze Miejscamagiczne PikantnemiasteczkoEspelette 2–3 80smakwdookoławiata Herbatazyrafisłoniem.PlantacjewAfryce 4–7 Podrkakaoprzezeuropejskiepałace(czII)8–9 HistoriaherbatywEuropie–herbaciarnie 10–12 Przewodniksmakw anilia14–16 Słodkamanufaktura18–20 Paleniekawy(czII)21–24 Zaparzanieyerby24–25 Niezbdniki Zaparzaczedoherbaty 26–27 CzajnikizYixing28 250latmiłocidopiknanastole29 Smakidladuszyiciała Filmowakawa30–31 Ciekawostki RandkazeStrzelcem32 cztadlaoczu32 KONKURS dla czytelników jakiego kraju wywodzi si sztuka tworzenia herbat artystycznych? a ndie b hiny c enia Odpowied, wraz z imieniem i nazwiskiem, prosimy wysa mailem na adres: konkurs@filizankasmakow.pl do 30 Padziernika 2009 roku. ozlosujemy 10 bombonier z herbatami artystycznymi www.herbatyartystyczne.com Szczegłykonkursunastroniewww.lizankasmakow.pl FiliankaSmakwISSN1899-4431 ydawca:IRBISBarbaraSzwast,50-158rocław,ul.Piaskowa15,tel./fax713723300,e-mail:redakcja@lizankasmakow.pl .lnkmko.pl Redakcja:BarbaraSzwast,MariaRykaluk,AlicjaKonury(grak),eronikaHalenka,AgnieszkaKkol,ŁukaszSzatyłowicz. spłpraca:AlicjaKlimczyk,AgnieszkaHajbura , JuliaRogowska-Reguliska,KrzysztofKaszewski. Skład:Redakcja. Okładka:AlicjaKonury. Korekta:MarcinGrabski. Druk:DrukarniaHector,Długołka.Nakład10000egz.,bezpłatnadystrybucjawwybranychsklepachzkaw,herbatipijalniachczekolady. Listapunktwdystrybucyjnychnastronieinternetowej. Redakcjanieponosiodpowiedzialnocizatrezamieszczonychreklamiartykułwrmowych.Niezamwionychmateriałwredakcjaniezwraca. FiliankaSmakw 1 Miejsca magiczne ikantne miasteczko spelette odobno wystarczy raz zobaczy spelette, eby na zawsze ju je zapamita. iae domy budowane z kamienia, z kolorowymi, gwnie czerwonymi, drewnianymi okienni- cami i belkami konstrukcyjnymi s tam niezwykle przyozdobione. a wielu z nich mona bowiem podziwia zwisajce girlandy suszcych si czerwonych papryczek. irlndy suszcych si ppryk Niektre papryczki s ju ciemnoczerwone, po- marszczone od soca i wiatru, inne byszcz wie soczyst czerwieni. Nic zatem dziwnego, e w niemal kadym miejscowym sklepie mona kupi rne pro- dukty z papryk sery, kontury, pasty oraz wyroby czekoladowe. Czekoladowe mufinki z chilli kadniki suche kadniki mokre 1 i 3/4 szklanki mki 125 g roztopionej margaryny lub masa szklanki cukru 1 szklanka keru, zsiadego mleka lub malanki 2 czubate yki kakao 1 jajko 2 paskie yeczki sody oczyszczonej yeczki proszku do pieczenia 2 spore szczypty chilli 125 g dobrej gorzkiej czekolady misce mieszamy suche skadniki. Osobno czymy roztrzepane jajko z kerem i ostudzonym, roztopionym tuszczem. ao wlewamy do miski z suchymi skadnikami i szybko mieszamy yk. Na kocu dodajemy pokrojon w niewielkie kawaki czekolad. Mas nakadamy do foremek munkowych (jeeli nie uywamy papierowych papilotek, to foremki naley wysmarowa margaryn). stawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni i pieczemy okoo 20 minut. dj cie gnieszk kol eronika alenka 2 djcia Alicja limczyk, Barbara zwast Wok uroczego, malowniczo pooonego miasteczka Espelette w raju Baskw ( Pays Basque ) w Akwitanii, w poudniowo-zachodniej Francji, upra- wia si od wiekw odmian papryki, ktra swoj popularno zyskaa jako Piment dEspelette. Sprowadzona w XV wieku z Nowego wiata maa, wyduona papryka chilli szybko zadomowia si na francuskim przedgrzu Pirenejw. Pocztkowo bya uywana jako lek, ale niebawem odkryto, e wietnie si nadaje do konserwowania misa i przy- prawiania potraw. W duej mierze zastpia bardzo drogi w tym czasie czarny pieprz. Od wiekw stanowi nieodzowny element regionalnej kuchni baskijskiej. DzinazwaPimentdEspelettejestchronionaprawnie jako dobro narodowe, podobnie jak szampan. Do uywania tej nazwy ma prawo dziesi wsi z okolicy. W ostatni weekend padziernika w Espelette odbywa si coroczny festiwal papryki, na ktry zjedaj tysice turystw. W roli gwnej wystpuje oczywicie papryka, a staym elementem festiwalu s korowody mieszkacw, konkursy kulinarne i ostra konkurencja rnych potraw regionalnej kuchni. Barbara zwast zekoldy z rnymi przyprwmi klep z sermi zekoldki z ppryk firmy ntton polecne s przez producent do serwowni z szmpnem utork w ntton hocoltier [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |