X

Strona startowa
Facet 2 0 Droga do fizycznej i mentalnej przemiany w samca alfa facet2, septem
Fine Woodworking - Guide For Cabinet And Furniture Construction, Praca w drewnie
Fine Art Printing for Photographers, Fotografia ogólnie(1)
Full Metal Alchemist - 42, anime, Odcinkowe, Full Metal Alchemist, napisy
Fotografia cyfrowa w 40 ujeciach, Fotografia cyfrowa
Frommer s 500 Extraordinary Islands, Travel Guides- Przewodniki (thanx angielski i stuff)
Friedman C.S. - Obcy brzeg,
Filtr pyłkowy wymiana, Rover 214
Fundamentals of Anatomy and Physiology - 8e - M12 MART5891 08 SE C12, Angielskie [EN](4)(2)
Fine Woodworking 053, papermodels, historica
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bydgoszczanin.xlx.pl

  • Fizyczne i chemiczne właściwości wody(1),

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    G
    OSPODARKA
    E
    NERGETYCZNA
    W
    ODNA I
    Ś
    CIEKOWA

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA
    studia zaoczne
    ___________________________________________________________________________
    FIZYCZNE I CHEMICZNE
    WŁAŚCIWOŚCI WODY
    I. STRUKTURA ORAZ PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI
    FIZYCZNE I CHEMICZNE WODY
    II. WODA W PRZYRODZIE
    • Wody różnego rodzaju pokrywają prawie ¾ powierzchni naszego globu, z czego 97%
    stanowią morza i oceany, około 2% wody lodowcowe, a resztę wody głębinowe,
    jeziora i rzeki oraz woda w atmosferze. Woda znajduje się w stałym obiegu: ziemia –
    atmosfera – ziemia.
    • Wody naturalne występujące w przyrodzie dzielimy na 3 rodzaje:
    1) opadowe (tworzą się z wody odparowanej w górnych warstwach atmosfery i
    spadają z powrotem na ziemię w postaci deszczu, śniegu, gradu; zawierają liczne
    substancje rozpuszczone (np. tlen, azot, dwutlenek węgla) i nierozpuszczone (m.in.
    pyły, sadze, mikroorganizmy, pyłki roślinne),
    2) powierzchniowe (występujące na powierzchni ziemi w postaci wód słodkich lub
    słonych),
    3) podziemne (zaskórne, gruntowe, wgłębne).
    • W przyrodzie woda nigdy nie występuje w stanie czystym. Zawsze jest w większym
    lub mniejszym stopniu zanieczyszczona, co wynika ze znacznej rozpuszczalności w
    wodzie różnych substancji stałych, ciekłych i gazowych. Często stopień
    zanieczyszczenia wód naturalnych powoduje, że nie nadają się one do użytku w stanie
    surowym, w związku z czym wymagają odpowiedniego uzdatniania. Polega ono na
    usuwaniu z wody niepożądanych składników (szkodliwych i występujących w
    nadmiernych ilościach) oraz na dodawaniu do wody pewnych substancji
    poprawiających jej jakość. Tym celom służą różne zabiegi mechaniczne, fizyczne
    ichemiczne (m.in. stosowanie krat, sit, osadników czy filtrów oraz procesy
    koagulacji, odżelazianie, odmanganianie, odkrzemianie, odolejanie, zmiękczanie
    i odsalanie wody, odgazowanie wody, dezynfekcja wody).

    Zanieczyszczenia wód
    naturalnych można podzielić ogólnie na:
    - fizyczne,
    - chemiczne,
    - bakteriologiczne.
    Osobny rodzaj stanowią zanieczyszczenia substancjami radioaktywnymi.

    Klasy czystości wód
    : I (najwyższa), II i III. Wody pozaklasowe.
    __________________________________________________________________________________________
    K
    ATEDRA
    T
    ECHNOLOGII
    F
    ERMENTACJI I
    M
    IKROBIOLOGII
    T
    ECHNICZNEJ
    1
    G
    OSPODARKA
    E
    NERGETYCZNA
    W
    ODNA I
    Ś
    CIEKOWA

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA
    studia zaoczne
    ___________________________________________________________________________

    Przeznaczenie wody
    :
    A – woda przeznaczona do picia i potrzeb gospodarczych
    B – woda przemysłowa (woda stosowana dla celów energetycznych, woda
    technologiczna, woda chłodnicza)
    • Za dobrą wodę do picia uważa się taką wodę, która odpowiada podstawowym
    wymaganiom sanitarno-epidemiologicznym, streszczonym w następujących punktach:
    a) woda powinna być klarowna, bezbarwna, bezwonna i orzeźwiająca w smaku,
    b) nie powinna zawierać bakterii chorobotwórczych, pasożytów zwierzęcych oraz ich
    larw i jaj ani związków trujących, nadmiernych ilości związków wapnia, magnezu,
    żelaza i manganu,
    c) nie może zawierać składników lub domieszek szkodliwych dla zdrowia i ujemnie
    wpływających na jej walory smakowe,
    d) musi być stale chroniona i zabezpieczana przed zanieczyszczeniem,
    e) woda przeznaczona do picia powinna zawierać w odpowiedniej ilości te składniki,
    które są dla organizmu ludzkiego potrzebne, a których woda jest głównym źródłem
    (np. jod, fluor).
    Szczegółowe warunki organoleptyczne i fizyczno-chemiczne, którym powinna odpowiadać
    woda do picia i potrzeb gospodarczych określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki
    Społecznej z dnia 19 listopada 2002 r.
    • O przydatności wody do danego celu sądzi się na podstawie oceny rodzaju i stężenia
    zawartych w niej substancji. Badania wody mają charakter fizyczno-chemiczny oraz
    biologiczny. Zakres badań natomiast zależy od przeznaczenia wody. Ponadto, badając
    wodę zupełnie nieznaną określa się wszystkie jej składniki, mogące mieć wpływ na jej
    jakość, natomiast w badaniach kontrolnych w znanej wodzie oznacza się tylko te
    składniki, które mogą ulec zmianom.
    • W praktyce sanitarno-higienicznej rozróżnia się następujące zakresy badania fizyko-
    chemicznego:
    BADANIE SANITARNE SKRÓCONE
    – ma na celu ustalenie czy woda nie wykazuje cech
    zanieczyszczenia pod względem fizycznym (temperatura, mętność, barwa, zapach) i
    chemicznym (pH, amoniak, azotany (V), azotany (III), chlorki, mangan, żelazo ogólne,
    zasadowość, utlenialność, twardość ogólną i niewęglanową).
    BADANIE SANITARNE ROZSZERZONE
    – ma na celu ustalenie przydatności wody do
    picia i potrzeb niektórych przemysłów, obejmuje wszystkie analizy wykonywane w badaniu
    sanitarnym skróconym plus oznaczenie suchej pozostałości,
    pozostałości po prażeniu
    oraz
    siarczanów (VI).
    BADANIE SANITARNE PEŁNE
    – ma na celu określenie ogólnego składu fizyczno-
    chemicznego wody i ustalenie jej przydatności do celów wodociągowych. Obejmują badanie
    rozszerzone oraz dodatkowe oznaczenia (fluor, siarkowodór, wolny i agresywny dwutlenek
    węgla, sód, potas, cynk, miedź, glin, arsen, selen, chrom, kadm, ołów, cyjanki, fosforany,
    rozpuszczony tlen, ChZT, BZT, azot albuminowy, substancje powierzchniowo czynne,
    substancje z wyciągu chloroformowego, fenol, wielopierścieniowe węglowodory
    aromatyczne, poziom radioaktywności).
    __________________________________________________________________________________________
    K
    ATEDRA
    T
    ECHNOLOGII
    F
    ERMENTACJI I
    M
    IKROBIOLOGII
    T
    ECHNICZNEJ
    2
    G
    OSPODARKA
    E
    NERGETYCZNA
    W
    ODNA I
    Ś
    CIEKOWA

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA
    studia zaoczne
    ___________________________________________________________________________
    III. WSKAŹNIKI JAKOŚCI WODY
    1. Barwa
    Barwa jest właściwością optyczną wody, polegającą na pochłanianiu części
    widma promieniowania widzialnego przez substancje rozpuszczone, koloidalne
    oraz cząstki zawiesin obecne w wodzie lub ściekach.
    • Barwa może być spowodowana przez wiele czynników, takich jak:
    a) rodzaj roślinności i produkty jej rozkładu,
    b) związki humusowe,
    c) plankton,
    d) jony metali (np. żelaza, manganu),
    e) dopływ ścieków z zakładów przemysłowych (np. farbiarni, galwanizerni, zakładów
    papierniczo-celulozowych itp.).
    • Wody naturalne mają barwę
    żółtozieloną
    (
    barwa naturalna
    ). Barwa wód
    wypływających z terenów bagnistych, leśnych czy torfowisk, bogatych w związki
    humusowe, jest
    żółtobrązowa
    .
    Barwa rzeczywista
    wody to barwa wody klarownej po usunięciu mętności.
    Barwa pozorna
    wody jest wywołana przez zawiesiny i substancje rozpuszczone w
    wodzie.
    Barwa specyficzna
    to barwa niektórych wód odbiegająca od naturalnej i wywołana
    zanieczyszczeniem przez niektóre ścieki przemysłowe.
    Zabarwienie, jakie w 1dm
    3
    wody destylowanej wywoła 1 mg platyny rozpuszczonej w
    postaci heksachloroplatynianiu IV potasu /chloroplatynianu potasu/ (K
    2
    PtCl
    6
    ) z
    dodatkiem 0,5mg kobaltu w postaci chlorku kobaltu II (CoCl
    2
    · 6H
    2
    O).
    2. Mętność
    Mętność jest to właściwość optyczna, polegająca na rozproszeniu i adsorbowaniu
    części widma promieniowania widzialnego przez cząstki stale obecne w wodzie
    lub ściekach.
    • Mętność mogą powodować:
    wytrącające się związki żelaza, manganu i glinu,
    kwasy humusowe,
    plankton,
    cząstki skał i gleb,
    __________________________________________________________________________________________
    K
    ATEDRA
    T
    ECHNOLOGII
    F
    ERMENTACJI I
    M
    IKROBIOLOGII
    T
    ECHNICZNEJ
    3

    Jednostka barwy
    G
    OSPODARKA
    E
    NERGETYCZNA
    W
    ODNA I
    Ś
    CIEKOWA

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA
    studia zaoczne
    ___________________________________________________________________________
    osady denne,
    zawiesiny odprowadzane do wód ze ściekami,
    nadmiar koagulantów.
    Wody mętne nie nadają się do picia i potrzeb gospodarczych.

    Jednostka porównawcza mętności
    Mętność, jaką wywołuje 1 mg krzemionki, w postaci zawiesiny wzorcowej, dodany do 1
    dm
    3
    wody destylowanej.
    Dopuszczalna mętność wody do picia wynosi 5 mg/dm
    3
    . Dla śródlądowych wód
    powierzchniowych dopuszczalne stężenie cząstek zawiesin wynosi: w klasie I – 20
    mg/dm
    3
    , w klasie II – 30 mg/dm
    3
    , a w III – 50 mg/dm
    3
    .
    • W przypadku głębokich zbiorników wodnych, gdzie od intensywności
    naświetlania zależą procesy zachodzące w wodzie, zamiast pomiaru mętności
    dokonuje się pomiaru przeźroczystości wody.
    Przeźroczystość [odwrotność mętności] jest to właściwość optyczna, polegająca
    na przepuszczaniu światła, oznaczana jako wysokość słupa wody lub ścieków w
    cm, przez który można odczytać druk wzorcowy lub podziałkę na płytce
    wzorcowej.
    3. Napięcie powierzchniowe
    Woda charakteryzuje się dużym napięciem powierzchniowym, co odgrywa ważną rolę w
    poruszaniu się owadów i organizmów po powierzchni wody. Woda w kapilarach wznosi się
    lub przepływa przez materiały porowate, czego przykładem jest ruch wody w glebie i adhezja
    (przyleganie). Niektóre substancje, gromadząc się na powierzchni wody, zmniejszają jej
    napięcie powierzchniowe. Substancje o takich właściwościach nazywamy
    powierzchniowo
    czynnymi
    . Należą do nich środki myjące i piorące, białko, związki humusowe i inne.
    4. Konduktancja
    Konduktancję roztworów elektrolitów (zwaną też konduktancją
    elektrolityczną lub przewodnością elektrolityczną) G, definiuje się jako
    odwrotność rezystancji R.
    G
    =
    1
    • Jednostką konduktancji jest
    simens
    (S). 1S = 1Ω
    -1
    .
    O wartości konduktancji danego roztworu decyduje liczba wolnych kationów i anionów
    obecnych w tym roztworze.
    __________________________________________________________________________________________
    K
    ATEDRA
    T
    ECHNOLOGII
    F
    ERMENTACJI I
    M
    IKROBIOLOGII
    T
    ECHNICZNEJ
    4
    R
    G
    OSPODARKA
    E
    NERGETYCZNA
    W
    ODNA I
    Ś
    CIEKOWA

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA
    studia zaoczne
    ___________________________________________________________________________
    Konduktywność elektrolityczna
    χ
    (przewodność właściwa elektrolitu)
    definiowana jest jako odwrotność rezystancji właściwej
    σ
    .
    χ
    =
    1
    σ
    • Jednostką konduktywności jest
    S·m
    -1
    lub S·cm
    -1
    .
    Woda absolutnie czysta jest słabym przewodnikiem elektrycznym. Jej konduktywność
    elektrolityczna jest bardzo mała i w temperaturze 18ºC wynosi 4,41·10
    -6
    S·m
    -1
    . Istnieje
    ścisła zależność między konduktywnością elektrolityczną a zawartością jonów w wodzie.
    Jony te pochodzą głównie substancji nieorganicznych rozpuszczonych w wodzie,
    pochłoniętych gazów (CO
    2
    , SO
    2
    , NH
    3
    ) oraz w mniejszym stopniu z substancji
    organicznych, które słabo dysocjują. Wynik pomiaru konduktancji wody jest więc miarą
    zawartości rozpuszczalnych nieorganicznych substancji naturalnych i nieorganicznych
    zanieczyszczeń.
    Dopuszczalna konduktywność elektrolityczna wody do picia wynosi 2500 µS·cm
    -1
    .
    5. Zapach
    • Zapach wody jest powodowany obecnością w niej:
    gazów (np. siarkowodoru),
    produktów rozkładu ciał organicznych (zwierzęcych i roślinnych),
    mikroorganizmów i organizmów wodnych (np. ryb, roślin wodnych),
    niektórych substancji organicznych i nieorganicznych wprowadzanych do
    wody razem ze ściekami.
    Zapach wody pitnej zależy w dużym stopniu od technologii jej uzdatniania, np. woda po
    chlorowaniu ma charakterystyczny zapach chloru.
    TAB. 1. CHARAKTERYSTYKA ZAPACHÓW
    Grupa
    zapachów
    Symbol Pochodzenie
    Rodzajzapachu
    Roślinny
    R
    Obecność substancji organicznych
    nie będących w stanie rozkładu
    np. kwiatowy, trawiasty,
    aromatyczny, ziemisty
    Gnilny
    G
    Obecność substancji organicznych
    w stanie rozkładu gnilnego
    np. siarkowodoru, stęchły,
    fekalny, pleśni
    Specyficzny S
    Obecność
    substancji
    nie
    np. nafty, smoły, benzyny,
    fenolu, chloru
    występujących
    normalnie
    w
    wodach naturalnych
    __________________________________________________________________________________________
    K
    ATEDRA
    T
    ECHNOLOGII
    F
    ERMENTACJI I
    M
    IKROBIOLOGII
    T
    ECHNICZNEJ
    5
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rafalstec.xlx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl.

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.