![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Strona startowa Facet 2 0 Droga do fizycznej i mentalnej przemiany w samca alfa facet2, septem Fine Woodworking - Guide For Cabinet And Furniture Construction, Praca w drewnie Fine Art Printing for Photographers, Fotografia ogólnie(1) Full Metal Alchemist - 42, anime, Odcinkowe, Full Metal Alchemist, napisy Fotografia cyfrowa w 40 ujeciach, Fotografia cyfrowa Frommer s 500 Extraordinary Islands, Travel Guides- Przewodniki (thanx angielski i stuff) Friedman C.S. - Obcy brzeg, Filtr pyłkowy wymiana, Rover 214 Fundamentals of Anatomy and Physiology - 8e - M12 MART5891 08 SE C12, Angielskie [EN](4)(2) Fine Woodworking 053, papermodels, historica |
Fizyczne i chemiczne właściwości wody(1),[ Pobierz całość w formacie PDF ]G OSPODARKA E NERGETYCZNA W ODNA I Ś CIEKOWA – CZĘŚĆ TEORETYCZNA studia zaoczne ___________________________________________________________________________ FIZYCZNE I CHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI WODY I. STRUKTURA ORAZ PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE WODY II. WODA W PRZYRODZIE • Wody różnego rodzaju pokrywają prawie ¾ powierzchni naszego globu, z czego 97% stanowią morza i oceany, około 2% wody lodowcowe, a resztę wody głębinowe, jeziora i rzeki oraz woda w atmosferze. Woda znajduje się w stałym obiegu: ziemia – atmosfera – ziemia. • Wody naturalne występujące w przyrodzie dzielimy na 3 rodzaje: 1) opadowe (tworzą się z wody odparowanej w górnych warstwach atmosfery i spadają z powrotem na ziemię w postaci deszczu, śniegu, gradu; zawierają liczne substancje rozpuszczone (np. tlen, azot, dwutlenek węgla) i nierozpuszczone (m.in. pyły, sadze, mikroorganizmy, pyłki roślinne), 2) powierzchniowe (występujące na powierzchni ziemi w postaci wód słodkich lub słonych), 3) podziemne (zaskórne, gruntowe, wgłębne). • W przyrodzie woda nigdy nie występuje w stanie czystym. Zawsze jest w większym lub mniejszym stopniu zanieczyszczona, co wynika ze znacznej rozpuszczalności w wodzie różnych substancji stałych, ciekłych i gazowych. Często stopień zanieczyszczenia wód naturalnych powoduje, że nie nadają się one do użytku w stanie surowym, w związku z czym wymagają odpowiedniego uzdatniania. Polega ono na usuwaniu z wody niepożądanych składników (szkodliwych i występujących w nadmiernych ilościach) oraz na dodawaniu do wody pewnych substancji poprawiających jej jakość. Tym celom służą różne zabiegi mechaniczne, fizyczne ichemiczne (m.in. stosowanie krat, sit, osadników czy filtrów oraz procesy koagulacji, odżelazianie, odmanganianie, odkrzemianie, odolejanie, zmiękczanie i odsalanie wody, odgazowanie wody, dezynfekcja wody). • Zanieczyszczenia wód naturalnych można podzielić ogólnie na: - fizyczne, - chemiczne, - bakteriologiczne. Osobny rodzaj stanowią zanieczyszczenia substancjami radioaktywnymi. • Klasy czystości wód : I (najwyższa), II i III. Wody pozaklasowe. __________________________________________________________________________________________ K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ 1 G OSPODARKA E NERGETYCZNA W ODNA I Ś CIEKOWA – CZĘŚĆ TEORETYCZNA studia zaoczne ___________________________________________________________________________ • Przeznaczenie wody : A – woda przeznaczona do picia i potrzeb gospodarczych B – woda przemysłowa (woda stosowana dla celów energetycznych, woda technologiczna, woda chłodnicza) • Za dobrą wodę do picia uważa się taką wodę, która odpowiada podstawowym wymaganiom sanitarno-epidemiologicznym, streszczonym w następujących punktach: a) woda powinna być klarowna, bezbarwna, bezwonna i orzeźwiająca w smaku, b) nie powinna zawierać bakterii chorobotwórczych, pasożytów zwierzęcych oraz ich larw i jaj ani związków trujących, nadmiernych ilości związków wapnia, magnezu, żelaza i manganu, c) nie może zawierać składników lub domieszek szkodliwych dla zdrowia i ujemnie wpływających na jej walory smakowe, d) musi być stale chroniona i zabezpieczana przed zanieczyszczeniem, e) woda przeznaczona do picia powinna zawierać w odpowiedniej ilości te składniki, które są dla organizmu ludzkiego potrzebne, a których woda jest głównym źródłem (np. jod, fluor). Szczegółowe warunki organoleptyczne i fizyczno-chemiczne, którym powinna odpowiadać woda do picia i potrzeb gospodarczych określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 19 listopada 2002 r. • O przydatności wody do danego celu sądzi się na podstawie oceny rodzaju i stężenia zawartych w niej substancji. Badania wody mają charakter fizyczno-chemiczny oraz biologiczny. Zakres badań natomiast zależy od przeznaczenia wody. Ponadto, badając wodę zupełnie nieznaną określa się wszystkie jej składniki, mogące mieć wpływ na jej jakość, natomiast w badaniach kontrolnych w znanej wodzie oznacza się tylko te składniki, które mogą ulec zmianom. • W praktyce sanitarno-higienicznej rozróżnia się następujące zakresy badania fizyko- chemicznego: BADANIE SANITARNE SKRÓCONE – ma na celu ustalenie czy woda nie wykazuje cech zanieczyszczenia pod względem fizycznym (temperatura, mętność, barwa, zapach) i chemicznym (pH, amoniak, azotany (V), azotany (III), chlorki, mangan, żelazo ogólne, zasadowość, utlenialność, twardość ogólną i niewęglanową). BADANIE SANITARNE ROZSZERZONE – ma na celu ustalenie przydatności wody do picia i potrzeb niektórych przemysłów, obejmuje wszystkie analizy wykonywane w badaniu sanitarnym skróconym plus oznaczenie suchej pozostałości, pozostałości po prażeniu oraz siarczanów (VI). BADANIE SANITARNE PEŁNE – ma na celu określenie ogólnego składu fizyczno- chemicznego wody i ustalenie jej przydatności do celów wodociągowych. Obejmują badanie rozszerzone oraz dodatkowe oznaczenia (fluor, siarkowodór, wolny i agresywny dwutlenek węgla, sód, potas, cynk, miedź, glin, arsen, selen, chrom, kadm, ołów, cyjanki, fosforany, rozpuszczony tlen, ChZT, BZT, azot albuminowy, substancje powierzchniowo czynne, substancje z wyciągu chloroformowego, fenol, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, poziom radioaktywności). __________________________________________________________________________________________ K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ 2 G OSPODARKA E NERGETYCZNA W ODNA I Ś CIEKOWA – CZĘŚĆ TEORETYCZNA studia zaoczne ___________________________________________________________________________ III. WSKAŹNIKI JAKOŚCI WODY 1. Barwa Barwa jest właściwością optyczną wody, polegającą na pochłanianiu części widma promieniowania widzialnego przez substancje rozpuszczone, koloidalne oraz cząstki zawiesin obecne w wodzie lub ściekach. • Barwa może być spowodowana przez wiele czynników, takich jak: a) rodzaj roślinności i produkty jej rozkładu, b) związki humusowe, c) plankton, d) jony metali (np. żelaza, manganu), e) dopływ ścieków z zakładów przemysłowych (np. farbiarni, galwanizerni, zakładów papierniczo-celulozowych itp.). • Wody naturalne mają barwę żółtozieloną ( barwa naturalna ). Barwa wód wypływających z terenów bagnistych, leśnych czy torfowisk, bogatych w związki humusowe, jest żółtobrązowa . Barwa rzeczywista wody to barwa wody klarownej po usunięciu mętności. Barwa pozorna wody jest wywołana przez zawiesiny i substancje rozpuszczone w wodzie. Barwa specyficzna to barwa niektórych wód odbiegająca od naturalnej i wywołana zanieczyszczeniem przez niektóre ścieki przemysłowe. Zabarwienie, jakie w 1dm 3 wody destylowanej wywoła 1 mg platyny rozpuszczonej w postaci heksachloroplatynianiu IV potasu /chloroplatynianu potasu/ (K 2 PtCl 6 ) z dodatkiem 0,5mg kobaltu w postaci chlorku kobaltu II (CoCl 2 · 6H 2 O). 2. Mętność Mętność jest to właściwość optyczna, polegająca na rozproszeniu i adsorbowaniu części widma promieniowania widzialnego przez cząstki stale obecne w wodzie lub ściekach. • Mętność mogą powodować: wytrącające się związki żelaza, manganu i glinu, kwasy humusowe, plankton, cząstki skał i gleb, __________________________________________________________________________________________ K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ 3 • Jednostka barwy G OSPODARKA E NERGETYCZNA W ODNA I Ś CIEKOWA – CZĘŚĆ TEORETYCZNA studia zaoczne ___________________________________________________________________________ osady denne, zawiesiny odprowadzane do wód ze ściekami, nadmiar koagulantów. Wody mętne nie nadają się do picia i potrzeb gospodarczych. • Jednostka porównawcza mętności Mętność, jaką wywołuje 1 mg krzemionki, w postaci zawiesiny wzorcowej, dodany do 1 dm 3 wody destylowanej. Dopuszczalna mętność wody do picia wynosi 5 mg/dm 3 . Dla śródlądowych wód powierzchniowych dopuszczalne stężenie cząstek zawiesin wynosi: w klasie I – 20 mg/dm 3 , w klasie II – 30 mg/dm 3 , a w III – 50 mg/dm 3 . • W przypadku głębokich zbiorników wodnych, gdzie od intensywności naświetlania zależą procesy zachodzące w wodzie, zamiast pomiaru mętności dokonuje się pomiaru przeźroczystości wody. Przeźroczystość [odwrotność mętności] jest to właściwość optyczna, polegająca na przepuszczaniu światła, oznaczana jako wysokość słupa wody lub ścieków w cm, przez który można odczytać druk wzorcowy lub podziałkę na płytce wzorcowej. 3. Napięcie powierzchniowe Woda charakteryzuje się dużym napięciem powierzchniowym, co odgrywa ważną rolę w poruszaniu się owadów i organizmów po powierzchni wody. Woda w kapilarach wznosi się lub przepływa przez materiały porowate, czego przykładem jest ruch wody w glebie i adhezja (przyleganie). Niektóre substancje, gromadząc się na powierzchni wody, zmniejszają jej napięcie powierzchniowe. Substancje o takich właściwościach nazywamy powierzchniowo czynnymi . Należą do nich środki myjące i piorące, białko, związki humusowe i inne. 4. Konduktancja Konduktancję roztworów elektrolitów (zwaną też konduktancją elektrolityczną lub przewodnością elektrolityczną) G, definiuje się jako odwrotność rezystancji R. G = 1 • Jednostką konduktancji jest simens (S). 1S = 1Ω -1 . O wartości konduktancji danego roztworu decyduje liczba wolnych kationów i anionów obecnych w tym roztworze. __________________________________________________________________________________________ K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ 4 R G OSPODARKA E NERGETYCZNA W ODNA I Ś CIEKOWA – CZĘŚĆ TEORETYCZNA studia zaoczne ___________________________________________________________________________ Konduktywność elektrolityczna χ (przewodność właściwa elektrolitu) definiowana jest jako odwrotność rezystancji właściwej σ . χ = 1 σ • Jednostką konduktywności jest S·m -1 lub S·cm -1 . Woda absolutnie czysta jest słabym przewodnikiem elektrycznym. Jej konduktywność elektrolityczna jest bardzo mała i w temperaturze 18ºC wynosi 4,41·10 -6 S·m -1 . Istnieje ścisła zależność między konduktywnością elektrolityczną a zawartością jonów w wodzie. Jony te pochodzą głównie substancji nieorganicznych rozpuszczonych w wodzie, pochłoniętych gazów (CO 2 , SO 2 , NH 3 ) oraz w mniejszym stopniu z substancji organicznych, które słabo dysocjują. Wynik pomiaru konduktancji wody jest więc miarą zawartości rozpuszczalnych nieorganicznych substancji naturalnych i nieorganicznych zanieczyszczeń. Dopuszczalna konduktywność elektrolityczna wody do picia wynosi 2500 µS·cm -1 . 5. Zapach • Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów (np. siarkowodoru), produktów rozkładu ciał organicznych (zwierzęcych i roślinnych), mikroorganizmów i organizmów wodnych (np. ryb, roślin wodnych), niektórych substancji organicznych i nieorganicznych wprowadzanych do wody razem ze ściekami. Zapach wody pitnej zależy w dużym stopniu od technologii jej uzdatniania, np. woda po chlorowaniu ma charakterystyczny zapach chloru. TAB. 1. CHARAKTERYSTYKA ZAPACHÓW Grupa zapachów Symbol Pochodzenie Rodzajzapachu Roślinny R Obecność substancji organicznych nie będących w stanie rozkładu np. kwiatowy, trawiasty, aromatyczny, ziemisty Gnilny G Obecność substancji organicznych w stanie rozkładu gnilnego np. siarkowodoru, stęchły, fekalny, pleśni Specyficzny S Obecność substancji nie np. nafty, smoły, benzyny, fenolu, chloru występujących normalnie w wodach naturalnych __________________________________________________________________________________________ K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |