Strona startowa
Fizyka sukcesu. Naukowe metody osiągania osobistego i finansowego szczęścia, OnePress
Firma jak Kamorra 11 strategicznych zasad mafii w legalnym biznesie, OnePress
Faktoring w teorii i w praktyce. Wydanie III - rozszerzone i zaktualizowane, OnePress
Finanse osobiste. Świadome zarządzanie własnym portfelem, OnePress
Free Service Manuals and Schematics, RTV, Schematy
Firma z głową. Jak rozkręcić biznes, OnePress
Francuski Raz a dobrze demo, Język francuski
Free Pattern, robótki ręczne-wzory
Fine Woodworking 101, papermodels, historica
Fargo.S01E03.720p.HDTV.400MB.ShAaNiG.com, Fargo S01 720p HDTV Fargo sezon 1 PL HD
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • plytydrogowe.keep.pl

  • Free Lunch. Ekonomia dobrze przyrządzona, OnePress

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    Free Lunch. Ekonomia
    dobrze przyrz¹dzona
    Autor: David Smith
    T³umaczenie: Magda Witkowska
    ISBN: 83-246-0656-4
    Tytu³ orygina³
    Format: 122
    ×
    194, stron: 456
    Ksi¹¿ka na wynos! Specjalnoœæ brytyjskiego szefa finansów
    Czy nieruchomoœci bêd¹ dro¿eæ w nieskoñczonoœæ?
    Pañstwo drenuje nasze kieszenie — podatki celowe oraz ukryte
    S³owniczek — bazowa stopa procentowa, bezrobocie równowagi,
    finansowa bañka mydlana i inne
    Jak to siê dzieje, ¿e bogaci siê bogac¹, a biedni biedniej¹? Czy ludzie s¹ opêtani ¿¹dz¹
    pieni¹dza? Dlaczego tracimy na gie³dzie? Jak bardzo mylili siê Adam Smith i Karol
    Marks? Mo¿emy rozmawiaæ o wszystkim. Mo¿emy tak¿e prognozowaæ przysz³oœæ —
    co bêdzie dro¿a³o, a co nie, które akcje pójd¹ w górê i czy op³aca siê zak³adaæ
    w samochodzie zbiornik na gaz. Jednak do tego potrzebujemy wiedzy — podstaw
    ekonomii.
    Ta ksi¹¿ka jest zapisem o¿ywionej dyskusji o tym, jak zachowania nasze i ludzi wokó³
    nas przek³adaj¹ siê na wzrost podatków, wahania cenowe czy powstawanie monopoli.
    Trzymasz w rêku podrêcznik ekonomii dla nieekonomistów. Nie musisz koñczyæ
    studiów z dziedziny finansów, aby dowiedzieæ siê:
    jaki jest zwi¹zek pomiêdzy stop¹ procentow¹ a Twoj¹ stop¹ ¿yciow¹,
    dlaczego wiêkszoœæ nowo powsta³ych firm upada,
    dlaczego ka¿dy kolejny rz¹d podnosi podatki,
    czy op³aca siê wprowadzaæ euro,
    sk¹d bierze siê inflacja,
    czy niektóre kraje s¹ skazane na ubóstwo.
    „David Smith dok³adnie i od podstaw wyjaœnia sprawy ekonomii i finansów,
    dotykaj¹ce ka¿dego z nas.”
    Minister finansów Wielkiej Brytanii,
    Gordon Brown
    Spis treści
    1
    .Aperitif
    7
    2
    .Przystawki
    15
    3
    .Danie główne (I)
    41
    4
    . O Adamie, ale nie o jabłku
    71
    5
    .Danie główne (II)
    85
    6
    . Klasyczne przepisy
    117
    7
    .Biznes
    à la
    cordon bleu
    137
    8
    . Grzany Marks
    181
    9
    . Rachunek
    199
    10
    . Kuchnia Keynesa
    241
    11
    . Chleb i pieniądze
    265
    12
    . Czas na deser — Amerykanie
    301
    13
    . Dyskusje przy kawie
    333
    Słowniczek na przekąskę
    389
    Lektura poobiednia
    425
    Podziękowania
    433
    Skorowidz
    435
     1
    Aperitif
    To jest książka o ekonomii. Zdaję sobie sprawę, że te słowa
    mogą zniechęcić mniej więcej połowę osób, które zajrzały
    do księgarni w poszukiwaniu ciekawej lektury i sięgnęły
    właśnie po tę pozycję. Proszę jednak o cierpliwość. Jest to
    bowiem książka o ekonomii zupełnie niepodobna do
    innych książek na ten temat. Nie ma w niej skomplikowa-
    nych wykresów, na których widok zastanawiamy się, czy
    nie oglądamy przypadkiem strony do góry nogami. Nie ma
    w niej także skomplikowanych równań. W tej książce nie
    ma nic takiego, czego nie dałoby się w prosty sposób wyja-
    śnić. Warto też podkreślić, że ma ona charakter czysto
    praktyczny, co we współczesnym świecie, wymagającym
    od nas przynajmniej podstawowej znajomości ekonomii,
     8
    FREE LUNCH
    nie jest przecież bez znaczenia. Ta książka nie zawiera
    przepisu na to, jak zostać milionerem — zwykłem mawiać,
    że kiedy widzi się ekonomistę w samochodzie marki Rolls-
    -Royce, to zawsze ma on na głowie czapkę szofera — wy-
    jaśnia jednak zasady, rządzące procesem, w wyniku któ-
    rego wiedzie nam się, ogólnie rzecz biorąc, coraz lepiej.
    Moim zamysłem było jednak nade wszystko napisanie
    książki, która byłaby fascynującą lekturą.
    Głównym celem tej książki jest zaspokojenie pewnego
    rodzaju głodu. Z tego względu ma ona charakter nieco
    zbliżony do lunchu. Przez wiele lat na łamach czasopisma
    Sunday Times
    oraz przy innych okazjach moi Czytelnicy
    zwracali się do mnie z prośbą, bym polecił im książkę
    o ekonomii, strawną dla laików oraz dla osób, które miały
    kiedyś pewną wiedzę z tego zakresu, ale zdążyły już co
    nieco zapomnieć. Przed napisaniem tej książki miałem
    pewne trudności ze spełnieniem ich próśb. Na rynku jest,
    oczywiście, wiele doskonałych podręczników z dziedziny
    ekonomii (będę się do nich odwoływał w dalszej części
    książki), jednak są to pozycje opracowane z myślą o stu-
    dentach, którzy w każdej chwili mogą skorzystać z pomocy
    nauczyciela. Ta książka jest inna. Mam, oczywiście, na-
    dzieję, że wielu moich studentów sięgnie w wolnej chwili
    po
    Free Lunch
    oraz że lektura ta będzie dla nich poży-
    teczna. Tym niemniej zdaję sobie sprawę, że książka nie
    zastąpi im materiałów akademickich — może jedynie
    stanowić ich uzupełnienie. Z pewnością warto sięgnąć
    APERITIF
    9
    także po doskonałe opracowania poświęcone najnowszej
    historii gospodarczej, jednak ich pełne zrozumienie może
    być trudne — lub nawet niemożliwe — dla osób, które nie
    znają podstaw ekonomii. Na przykład ocena pracy Alana
    Greenspana na stanowisku przewodniczącego Banku Sys-
    temu Rezerwy Federalnej
    1
    Stanów Zjednoczonych wyma-
    ga przynajmniej podstawowej wiedzy na temat istoty po-
    lityki monetarnej oraz zasad, którymi banki centralne
    powinny się kierować przy jej realizacji. Także ocena
    słuszności polityki ekonomicznej Tony’ego Blaira i Gor-
    dona Browna wymaga znajomości kilku podstawowych
    zależności.
    Skąd wziął się pomysł na tytuł tej książki? Moim zamie-
    rzeniem nie było wywołanie mylnego wrażenia, że nie jest
    to książka poświęcona ekonomii, lecz kulinariom, choć —
    zważywszy na popularność publikacji z tej ostatniej dzie-
    dziny — być może nie byłby to wcale zły pomysł. Zde-
    cydowałem się na ten tytuł, ponieważ nawiązuje on do
    niezwykle często używanego — a nawet nadużywanego —
    stwierdzenia: „There’s no such a thing as free lunch”
    2
    .
    1
    Bank Systemu Rezerwy Federalnej to amerykański odpo-
    wiednik europejskich banków centralnych (między innymi Na-
    rodowego Banku Polskiego) —
    przyp. tłum.
    2
    Można to przetłumaczyć na język polski jako „Nie ma nic
    za darmo”, ewentualnie — „Bez pracy nie ma kołaczy”. Pierw-
    szy wariant jest chyba jednak bliższy zamysłowi autora —
    przyp. tłum.
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rafalstec.xlx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl.