Strona startowa
Filizanka Smakow nr 5 9 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filizanka Smakow nr 4 8 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filizanka Smakow nr 8 12 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filizanka Smakow nr 1 13 2010, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filizanka Smakow nr 6 10 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filizanka Smakow nr 7 11 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków
Filozofia chrześcijańska w Polsce odrodzonej (1918-1968), Gogacz Mieczysław, Artykuły profesora Mieczysława Gogacza
Fizjoterapia w wybranych dziedzinach medycyny. Kompendium, Zdrowie
Fizjoterapia oddechowa, Zdrowie
Fizykoterapia - cz.I, Zdrowie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agniecha649.htw.pl

  • Fałszywa oliwa Fałszywa oliwa, Zdrowie, Świat konsumenta - artykuły

    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
    OLIWA Z OLIWEK
    Fa∏szywa
    Zdrowa – bo dzi´ki nienasyconym
    kwasom t∏uszczowym obni˝a poziom
    cholesterolu i chroni nas przed ró˝ny-
    mi chorobami; aromatyczna – bo
    wyprodukowana w odpowiedni
    sposób z oliwek zbieranych r´cznie
    w odpowiednim czasie. Tego oczeku-
    jemy od oliwy z oliwek o pi´knej
    z∏otej barwie. A ju˝ na pewno od
    oliwy z gatunku tych najlepszych
    – z oliwek z pierwszego t∏oczenia.
    Tymczasem okazuje si´, ˝e nie wszy-
    stko z∏oto, co si´ Êwieci... Zarówno
    z kontroli oliwy z oliwek znajdujàcej
    si´ w polskich sklepach przeprowa-
    dzonej przez Inspekcj´ Handlowà,
    jak i z testu oliwy wykonanego przez
    niemieckà Fundacj´ Warentest
    wniosek dla konsumenta p∏ynie
    jeden: nie ufajmy napisom
    na etykietach.
    34
    ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6
    o
    l
    i
    w
    a
    OLIWA Z OLIWEK
    66% ryzyka
    Z kontroli inspektorów z poczàtku zesz∏ego roku wynika, ˝e
    wi´kszoÊç, bo a˝ 66%, oliwy z oliwek dost´pnej na polskim
    rynku by∏a êle oznakowana. A sprawdzono niema∏o, bo
    633 partie oliwy z oliwek sprzedawanej w ca∏ej Polsce. Kon-
    sument nie wie wi´c, co tak naprawd´ kupuje, bo na oliwie
    cz´sto umieszczana jest niew∏aÊciwa nazwa jej kategorii albo
    opis kategorii jest ca∏kowicie pomijany przez producentów.
    A to informacja bardzo istotna, poniewa˝ tylko oliwa z naj-
    wy˝szej kategorii, nazwana „ekstra oliwà z oliwek pierwszego
    t∏oczenia” ma nieskazitelny smak i najwy˝szà jakoÊç. A przy-
    najmniej powinna mieç. Niestety cz´sto w butelce z tym
    napisem znajdziemy produkt znacznie odbiegajàcy od
    wymogów stawianych oliwie „ekstra” (spotykanej te˝ pod
    takimi nazwami jak „extra virgin” czy „extra vergine”).
    W niemieckim teÊcie a˝ dziewi´ç z 26 przebadanych marek
    oliwy z oliwek otrzyma∏o najni˝szà, niedostatecznà ocen´.
    Dlaczego? W∏aÊnie dlatego, ˝e ich producenci wlewali do
    butelek z napisem „ekstra” coÊ, co ani w smaku, ani w za-
    pachu nie mia∏o wiele wspólnego z prawdziwà oliwà ekstra
    z pierwszego t∏oczenia.
    zawartoÊç witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów
    t∏uszczowych”. Traktujmy wi´c tego typu informacje z ety-
    kiet z dystansem i pami´tajmy, ˝e to rodzaj reklamy.
    Generalnie oliwa z oliwek jest zdrowa, ale pod warunkiem
    ˝e nie zawiera szkodliwych substancji. A takie w∏aÊnie
    naukowcy wykryli w jednym z badanych produktów w teÊ-
    cie Fundacji Warentest. Chodzi o groêny zwiàzek z rodziny
    ftalanów, o nazwie dietyloheksyftalan (w skócie DEHP),
    który jest podejrzewany o wywo∏ywanie raka, ale przede
    wszystkim uszkadza system rozrodczy. W greckiej oliwie
    marki Gut & Gerne z niemieckiego rynku toksycznego
    DEHP by∏o tak du˝o, ˝e szkodliwe mog∏o byç jedzenie ju˝
    dwóch ∏y˝ek tej oliwy dziennie przez osob´ wa˝àcà 60 kg.
    Có˝ wi´c pozostaje
    konsumentowi, który
    stoi w sklepie przed
    rega∏em pe∏nym prze-
    ró˝nych oliw z oliwek,
    skoro nie zawsze mo˝e
    ufaç informacjom po-
    dawanym przez pro-
    ducentów na etykie-
    tach? Sugerowaç si´
    cenà? Niekoniecznie,
    bo dro˝sza wcale nie
    musi znaczyç lepsza
    – tak wynika z niemieckiego testu, w którym nawet oliwa za
    równowartoÊç 160 z∏ za litr dosta∏a najni˝szà ocen´. Rada
    jest jedna. Otó˝ najlepszà oliw´ kupimy tam, skàd ona
    pochodzi – w Grecji, w po∏udniowych W∏oszech czy
    w Hiszpanii. OczywiÊcie nie namawiamy nikogo na
    udawanie si´ w tak dalekà podró˝ tylko po to, aby
    zrobiç zakupy. Ale jeÊli w wakacje zw´druje-
    my do któregoÊ z tych krajów, warto
    zamiast niepotrzebnych pamià-
    tek przywieêç ze sobà pra-
    wdziwà oliw´ z oli-
    wek.
    Joanna Wosiƒska
    ...z 20 kg oliwek mo˝na
    wytworzyç 4 l oliwy
    Druga kategoria oliwy nosi nazw´ „oliwy z oliwek pier-
    wszego t∏oczenia” i jest nieco gorszej jakoÊci od oliwy
    „ekstra”. Trzecia kategoria to oliwa z oliwek z∏o˝ona z rafi-
    nowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek pierwszego t∏oczenia.
    I w koƒcu czwarta – to oliwa z wyt∏oczyn z oliwek. Nie∏atwo
    si´ w tym nazewnictwie po∏apaç. A jeszcze bardziej utrud-
    niajà to producenci, którzy – jak wykry∏a Inspekcja Hand-
    lowa – u˝ywajà cz´sto jednoczeÊnie wyrazów polskich i obco-
    j´zycznych, na przyk∏ad: „aceite de oliwa virgen extra oliwa
    z oliwek”, „oliwa extra virgin”, „oliwa z oliwek pomace” czy
    „oliwa sansa”. Nieprawid∏owe nazwy utrudniajà, a cz´sto
    wr´cz nie pozwalajà na zidentyfikowanie rodzaju oliwy, która
    làduje w naszym koszyku. O ile wyra˝enie „extra virgin”
    mo˝e byç przez polskiego konsumenta prawid∏owo skoja-
    rzone z produktem o najwy˝szej jakoÊci, to ju˝ w przypadku
    okreÊleƒ „sansa” czy „pomace” ∏atwo jest o wprowadzenie
    w b∏àd. Sà to bowiem odpowiedniki s∏owa „wyt∏oki”
    w innych j´zykach. Produkt opisany w taki sposób to po
    prostu oliwa z wyt∏oczyn z oliwek, postrzegany przez
    ekspertów jako gorsza kategoria.
    ...najlepsza oliwa powstaje
    z oliwek zbieranych r´cznie
    Z∏ote zdrowie?
    Na niektórych butelkach ujrzymy informacj´ sugerujàcà, i˝
    dana oliwa wyró˝nia si´ specjalnymi w∏aÊciwoÊciami spoÊród
    innych oliw. Inspektorzy uznali, ˝e równie˝ to mo˝e nas
    wprowadzaç w b∏àd i podali przyk∏ady takich opisów:
    „oliwa wysoce zwitaminizowana i korzyst-
    nie wp∏ywa na zdrowie”, „produkt nisko-
    kaloryczny”, „nie zawiera cholesterolu”
    czy „zalecana przez dietetyków i leka-
    rzy ze wzgl´du na
    wysokà
    ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6
    35
    Czy wiesz, ˝e...
    ...jedno drzewko oliwne rodzi
    oko∏o 20 kg oliwek
    [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rafalstec.xlx.pl
  • 
    Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl.