![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Strona startowa Filizanka Smakow nr 5 9 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filizanka Smakow nr 4 8 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filizanka Smakow nr 8 12 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filizanka Smakow nr 1 13 2010, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filizanka Smakow nr 6 10 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filizanka Smakow nr 7 11 2009, ZDROWIE i odżywianie, Filiżanka smaków Filozofia chrześcijańska w Polsce odrodzonej (1918-1968), Gogacz Mieczysław, Artykuły profesora Mieczysława Gogacza Fizjoterapia w wybranych dziedzinach medycyny. Kompendium, Zdrowie Fizjoterapia oddechowa, Zdrowie Fizykoterapia - cz.I, Zdrowie |
Fałszywa oliwa Fałszywa oliwa, Zdrowie, Świat konsumenta - artykuły[ Pobierz całość w formacie PDF ]OLIWA Z OLIWEK Fa∏szywa Zdrowa – bo dzi´ki nienasyconym kwasom t∏uszczowym obni˝a poziom cholesterolu i chroni nas przed ró˝ny- mi chorobami; aromatyczna – bo wyprodukowana w odpowiedni sposób z oliwek zbieranych r´cznie w odpowiednim czasie. Tego oczeku- jemy od oliwy z oliwek o pi´knej z∏otej barwie. A ju˝ na pewno od oliwy z gatunku tych najlepszych – z oliwek z pierwszego t∏oczenia. Tymczasem okazuje si´, ˝e nie wszy- stko z∏oto, co si´ Êwieci... Zarówno z kontroli oliwy z oliwek znajdujàcej si´ w polskich sklepach przeprowa- dzonej przez Inspekcj´ Handlowà, jak i z testu oliwy wykonanego przez niemieckà Fundacj´ Warentest wniosek dla konsumenta p∏ynie jeden: nie ufajmy napisom na etykietach. 34 ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6 o l i w a OLIWA Z OLIWEK 66% ryzyka Z kontroli inspektorów z poczàtku zesz∏ego roku wynika, ˝e wi´kszoÊç, bo a˝ 66%, oliwy z oliwek dost´pnej na polskim rynku by∏a êle oznakowana. A sprawdzono niema∏o, bo 633 partie oliwy z oliwek sprzedawanej w ca∏ej Polsce. Kon- sument nie wie wi´c, co tak naprawd´ kupuje, bo na oliwie cz´sto umieszczana jest niew∏aÊciwa nazwa jej kategorii albo opis kategorii jest ca∏kowicie pomijany przez producentów. A to informacja bardzo istotna, poniewa˝ tylko oliwa z naj- wy˝szej kategorii, nazwana „ekstra oliwà z oliwek pierwszego t∏oczenia” ma nieskazitelny smak i najwy˝szà jakoÊç. A przy- najmniej powinna mieç. Niestety cz´sto w butelce z tym napisem znajdziemy produkt znacznie odbiegajàcy od wymogów stawianych oliwie „ekstra” (spotykanej te˝ pod takimi nazwami jak „extra virgin” czy „extra vergine”). W niemieckim teÊcie a˝ dziewi´ç z 26 przebadanych marek oliwy z oliwek otrzyma∏o najni˝szà, niedostatecznà ocen´. Dlaczego? W∏aÊnie dlatego, ˝e ich producenci wlewali do butelek z napisem „ekstra” coÊ, co ani w smaku, ani w za- pachu nie mia∏o wiele wspólnego z prawdziwà oliwà ekstra z pierwszego t∏oczenia. zawartoÊç witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów t∏uszczowych”. Traktujmy wi´c tego typu informacje z ety- kiet z dystansem i pami´tajmy, ˝e to rodzaj reklamy. Generalnie oliwa z oliwek jest zdrowa, ale pod warunkiem ˝e nie zawiera szkodliwych substancji. A takie w∏aÊnie naukowcy wykryli w jednym z badanych produktów w teÊ- cie Fundacji Warentest. Chodzi o groêny zwiàzek z rodziny ftalanów, o nazwie dietyloheksyftalan (w skócie DEHP), który jest podejrzewany o wywo∏ywanie raka, ale przede wszystkim uszkadza system rozrodczy. W greckiej oliwie marki Gut & Gerne z niemieckiego rynku toksycznego DEHP by∏o tak du˝o, ˝e szkodliwe mog∏o byç jedzenie ju˝ dwóch ∏y˝ek tej oliwy dziennie przez osob´ wa˝àcà 60 kg. Có˝ wi´c pozostaje konsumentowi, który stoi w sklepie przed rega∏em pe∏nym prze- ró˝nych oliw z oliwek, skoro nie zawsze mo˝e ufaç informacjom po- dawanym przez pro- ducentów na etykie- tach? Sugerowaç si´ cenà? Niekoniecznie, bo dro˝sza wcale nie musi znaczyç lepsza – tak wynika z niemieckiego testu, w którym nawet oliwa za równowartoÊç 160 z∏ za litr dosta∏a najni˝szà ocen´. Rada jest jedna. Otó˝ najlepszà oliw´ kupimy tam, skàd ona pochodzi – w Grecji, w po∏udniowych W∏oszech czy w Hiszpanii. OczywiÊcie nie namawiamy nikogo na udawanie si´ w tak dalekà podró˝ tylko po to, aby zrobiç zakupy. Ale jeÊli w wakacje zw´druje- my do któregoÊ z tych krajów, warto zamiast niepotrzebnych pamià- tek przywieêç ze sobà pra- wdziwà oliw´ z oli- wek. Joanna Wosiƒska ...z 20 kg oliwek mo˝na wytworzyç 4 l oliwy Druga kategoria oliwy nosi nazw´ „oliwy z oliwek pier- wszego t∏oczenia” i jest nieco gorszej jakoÊci od oliwy „ekstra”. Trzecia kategoria to oliwa z oliwek z∏o˝ona z rafi- nowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek pierwszego t∏oczenia. I w koƒcu czwarta – to oliwa z wyt∏oczyn z oliwek. Nie∏atwo si´ w tym nazewnictwie po∏apaç. A jeszcze bardziej utrud- niajà to producenci, którzy – jak wykry∏a Inspekcja Hand- lowa – u˝ywajà cz´sto jednoczeÊnie wyrazów polskich i obco- j´zycznych, na przyk∏ad: „aceite de oliwa virgen extra oliwa z oliwek”, „oliwa extra virgin”, „oliwa z oliwek pomace” czy „oliwa sansa”. Nieprawid∏owe nazwy utrudniajà, a cz´sto wr´cz nie pozwalajà na zidentyfikowanie rodzaju oliwy, która làduje w naszym koszyku. O ile wyra˝enie „extra virgin” mo˝e byç przez polskiego konsumenta prawid∏owo skoja- rzone z produktem o najwy˝szej jakoÊci, to ju˝ w przypadku okreÊleƒ „sansa” czy „pomace” ∏atwo jest o wprowadzenie w b∏àd. Sà to bowiem odpowiedniki s∏owa „wyt∏oki” w innych j´zykach. Produkt opisany w taki sposób to po prostu oliwa z wyt∏oczyn z oliwek, postrzegany przez ekspertów jako gorsza kategoria. ...najlepsza oliwa powstaje z oliwek zbieranych r´cznie Z∏ote zdrowie? Na niektórych butelkach ujrzymy informacj´ sugerujàcà, i˝ dana oliwa wyró˝nia si´ specjalnymi w∏aÊciwoÊciami spoÊród innych oliw. Inspektorzy uznali, ˝e równie˝ to mo˝e nas wprowadzaç w b∏àd i podali przyk∏ady takich opisów: „oliwa wysoce zwitaminizowana i korzyst- nie wp∏ywa na zdrowie”, „produkt nisko- kaloryczny”, „nie zawiera cholesterolu” czy „zalecana przez dietetyków i leka- rzy ze wzgl´du na wysokà ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6 35 Czy wiesz, ˝e... ...jedno drzewko oliwne rodzi oko∏o 20 kg oliwek [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
||||
![]() |
|||||
Wszelkie Prawa Zastrzeżone! Jedyną nadzieją jest... nadzieja. Design by SZABLONY.maniak.pl. |
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |